Συλλογή από άγρια χόρτα

Μάραθο



Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών (Umpelliferae) και άλλες ονομασίες είναι Μάραθρο, Αγριομάραθο, Αμαραθιά. Παλιά οι Κινέζοι και οι Ινδοί θεωρούσαν το μάραθο αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και των σκορπιών. Οι Αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν «μάραθρον» και το θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας. Φαίνεται ότι οφείλει τ’ όνομά του στη μνήμη της νίκης κατά των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.Χ. Ο Πλίνιος το αναφέρει σε συνταγές του με περισσότερες από 20 ενδείξεις, ενώ πίστευε ότι τα φίδια έτρωγαν μάραθο για ν’ αλλάζουν δέρμα. Το 10ο αιώνα συνδέθηκε με τη μαγεία, ενώ το Μεσαίωνα είχε συνδεθεί με το αδυνάτισμα, γιατί πιστευόταν ότι οι σπόροι του έκοβαν την όρεξη.
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται για τον πόνο των ματιών, της κυστίτιδας, των αρθριτικών. Προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, τον κοκίτη, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία, τους κοιλιακούς πόνους των παιδιών. Οι σπόροι του μπορούν ν’ αρωματίζουν το νερό που δίνουν στα μωρά και τα βοηθά στην πέψη. Είναι ευεργετικός στα μαλλιά και αντιρυτιδικός. Λέγεται ότι αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες μητέρες, ενώ χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και τον αρωματισμό του στόματος. Το αιθέριο έλαιο των σπόρων του, που περιέχει 6% αιθέρια έλαια ανηθόλης και μαραθόλης, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, ποτοποιεία (ιδιαίτερα σε λικέρ όπως στο Αψέντι των Άλπεων) και στη βιομηχανία καλλυντικών



Λαγουδόχορτο





Πολυετής θάμνος με ξυλώδη βλαστούς, φύλλα καρδιόσχημα με οδοντωτά άκρα και άνθη λευκά που φέρονται πάντα σε ζεύγη, με σχήμα χαρακτηριστικό της οικογένειας των Χειλανθών. Θα το βρούμε να φυτρώνει σε δέτες και βραχώδη τοποθεσίες στα χαμηλά κυρίως υψόμετρα. Ανθίζει από τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Είναι αρωματικό φυτό και χρησιμοποιείται ως βρώσιμο στα τσιγαριστά (τσιτσιριστά) χόρτα για πίτες.






Κουρνοπόδι, γκουρνόποδας, ακουρνόποδα 


Aυτό το αρωματικό χόρτο αγαπά τους υγρούς τόπους γι’αυτό θα το βρείτε δίπλα σε πηγές ή σε μέρη που δεν χάνεται εύκολα η υγρασία από τις χειμωνιάτικες βροχές. Πολλές φορές χρειάζεται να το ψάξετε γιατί κρύβεται ντροπαλά πίσω από άλλα αγριόχορτα ή το καλύπτουν τα ζιζάνια που θεριεύουν με τη βροχή.

Είναι ο κορωνόπους του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη και το κορωνοπόδιον του Αέτιου, που σημαίνει “το πόδι της κουρούνας” (κορώνης), διότι πραγματικά τα φύλλα του μοιάζουν με πόδι πτηνού.Το επιστημονικό του όνομα είναι Oenanthe pimpinelloides· “οινάνθη”, το άνθος του κρασιού δηλαδή, εξαιτίας της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του λουλουδιού του.
Τα φύλλα και ο βλαστός μέχρι τη ρίζα γίνονται συνήθως τσιγαριστά μαζί με άλλα χόρτα ή μαγειρεύονται με τον παστό μπακαλιάρο· ανακατεύονται με τα διάφορα καλιτσουνόχορτα και με τα χόρτα της πίτας. Φυσικά πρέπει να τα δοκιμάσετε φρικασέ μαζί με χοιρινό.

Το κουρνοπόδι είναι πολύ νόστιμο και βραστό, μη φοβηθείτε το άρωμά του, μάλιστα αυτή τη φορά έβρασα μια μικρή ποσότητα μαζί με μικρές πατατούλες. Για να σερβιριστεί χρειάστηκε μόνο λεμόνι, λίγες νιφάδες θαλασσινού αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο, από το πρώτο ελαιόλαδο της φετινής χρονιάς.





Αχάτζικας: Σκάνδιξ, το χτένι της Αφροδίτης (Scandix pectenveneris L., venus comb ή shepherd’s needle) 


Αυτοφυόμενο, ποώδες φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών. Οι αχατζίκοι είναι ζιζάνια που μαζεύονται κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης, όταν ακόμα είναι νεαρής ηλικίας, τρυφερά. Διακρίνονται για τη χαρακτηριστική ευχάριστη γεύση τους. Το άγριο αυτό χόρτο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με το όνομα Σκάνδιξ και είχε ευρεία χρήση στη μαγειρική λόγω της καυστικής και ευχάριστης οσμής του.

Καρότο (Άγριο) Σταφυλίνακας 

Είναι πολύ συνηθισμένο ως άγριο στα χωράφια και στα λιβάδια, σε όλη τη χώρα. Ποικιλίες του καλλιεργούνται ως ετήσια φυτά, σε ελαφρά, υγρά, γόνιμα εδάφη. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του, πριν την άνθηση, και οι ρίζες του. Από τους σπόρους του εξάγεται αιθέριο έλαιο. Η ρίζα του είναι βρώσιμη (είναι πιο σκληρή και μικρή από του ήμερου καρότου) όπως και οι τρυφεροί βλαστοί του που τρώγονται βρασμένοι με προσθήκη λαδόξιδου. Στην περιοχή της Ελούντας, οι 
σταφυλίνακες τρώγονται βραστοί μαζί με άλλα άγρια χόρτα. Λέγεται ακόμη ότι από το φυτό παρασκευάζεται καλό ξίδι.

Προσοχή! παρόμοια είδη
Κώνειον το στικτόν
θανατηφόρο





























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου